Leraren delen kennis via Edualdo, nu ook in het po!

Nieuwe inzichten, ervaringen, praktische tips en inspirerende voorbeelden uit de praktijk; leraren hebben elkaar veel te bieden. Maar hoe vind je makkelijk een relevant antwoord op jouw onderwijsvraag? Met Edualdo ligt er een wereld aan kennis en ervaringen open voor het voortgezet onderwijs, en vanaf 1 oktober 2019 voor het primair onderwijs. Want via dit professionele online lerarennetwerk denken po- en vo-leraren uit het hele land met elkaar mee.

Wie helpt me aan een rubric over kritisch denken? Welke leraar heeft ervaring met leerdoelen opstellen voor Frans? Of waar vind ik tips voor een goed coachgesprek met een leerling? Met de introductie van het Edualdo lerarennetwerk wordt het nog makkelijker om antwoord te krijgen op deze en andere onderwijsvragen. Edualdo is ontwikkeld vanuit Schoolinfo in het kader van Leerling 2020, samen met leraren van verschillende vo-scholen. Vanaf 1 oktober 2019 zijn daar ook po-scholen bij gekomen. Aanmelden is eenvoudig en gratis en je kunt direct aan de slag. Omdat alle gebruikers leraren zijn, weet je zeker dat de antwoorden op jouw vraag direct uit de praktijk komen. Zo kunnen leraren elkaar via Edualdo helpen om het onderwijs te verrijken en te verbeteren.

Met Edualdo kunnen we niet alleen vakinhoudelijke kennis, maar ook processen met elkaar delen

Adam Lenaarts, vo-docent Aardrijkskunde op het Tabor College:
“Als ik het antwoord op een vraag niet kan vinden, kijk ik vaak buiten mijn eigen school. Het idee achter Edualdo sprak me dus aan. Ik vond het heel interessant om als eindgebruiker in zo’n vroeg stadium bij de ontwikkeling betrokken te zijn. Ik zie nu nog dat er veel energie verloren gaat aan het wiel opnieuw uitvinden of beleid maken op methodes die niet effectief zijn. Edualdo verbindt docenten met elkaar zodat ze niet alleen vakinhoudelijke kennis, maar ook processen en ‘best practices’ kunnen delen. Ik vind dat we als docenten veel meer aansluiting moeten zoeken bij elkaar. Edualdo helpt om buiten je eigen school de juiste link te leggen.”

De kracht van Edualdo is dat de kennis van al die docenten op één plek beschikbaar is

Suzanne Lustenhouwer, vo-docent Engels:
“Docenten worstelen op elke school met dezelfde vraagstukken, maar halen relatief weinig informatie bij elkaar op. Hoe zorg je er voor dat je al die versnipperde kennis op een open en tegelijkertijd veilige manier bij elkaar krijgt? Dat ik werd gevraagd om mee te denken over de functies en uitvoering van Edualdo, was heel tof. Edualdo moet ervoor zorgen dat er een community ontstaat van gelijkgestemden, namelijk docenten die elkaars situatie begrijpen. De kracht van Edualdo is dat alle kennis nu via één online netwerk beschikbaar is. Maar het is dus ook gewoon een hele informatieve en inspirerende omgeving als je niet per se op zoek bent naar een antwoord.”

Mariëtte, po-leraar en betrokken bij ontwikkeling van Edualdo voor po:
“Doordat leerkrachten zelf mee hebben gedacht bij de ontwikkeling van Edualdo staat er informatie op die ook echt praktisch toepasbaar is. Je kunt je niveau van lesgeven ermee omhoog tillen, of je nu een starter bent of al langer werkzaam bent als leerkracht. Edualdo is een ideaal platform waarmee echt álle leerkrachten hun voordeel kunnen doen. Een aanrader dus!”

Je kunt je niveau van lesgeven ermee omhoog tillen, of je nu een starter bent of al langer werkzaam bent als leerkracht

Ineke, po-leraar:
“Ik raad Edualdo zeker aan bij collega’s. Je kunt kiezen uit verschillende thema’s om het doel van je vraag te specificeren. Dit heeft echt een meerwaarde voor leraren.”

Edualdo is uniek omdat:

Nieuwsgierig? Ga naar www.edualdo.nl en doe mee!

 

Aanmelden nieuwsbrief Schoolinfo

Deel dit artikel:

Beste relatie,

Vanaf 1 januari 2021 zijn de activiteiten van Schoolinfo gecontinueerd vanuit de VO-raad. In een bericht van de VO-raad, licht Paul Rosenmöller dit toe. Lees dit bericht hier.

Scholen hebben hard gewerkt aan het vernieuwen en verder ontwikkelen van hun onderwijs. Als Schoolinfo hebben we dat gefaciliteerd vanuit projecten, maar ook met individuele scholen en netwerken samen. Dat hebben we met heel veel plezier gedaan. Het heeft eraan bijgedragen dat onderwijs en innovatie hoog op de agenda van de sector is komen te staan.

We willen iedereen hartelijk danken voor het vertrouwen en de samenwerking in de afgelopen jaren.

Thea van den Idsert,
Namens het hele team van Schoolinfo

Werkboek innovatief leren – vijf lessen van Schoolinfo

Schoolinfo heeft nog één keer gedaan waar ze goed in waren: kennis delen, anderen helpen om te innoveren, en ondersteunen in vooruitgang. In dit werkboek vind je dan ook de belangrijkste lessen van Schoolinfo om te (leren) innoveren. Hopelijk inspireren ze je en geven ze jou dat duwtje in de rug om de volgende stap te zetten.

Voortzetting activiteiten Schoolinfo

Een groot deel van de activiteiten van Schoolinfo wordt voortgezet in het programma Voortgezet Leren en binnen andere projecten van de VO-raad. Bekijk de websites voor praktijkvoorbeelden van andere scholen, inspiratie en tips over onderwijs- en schoolontwikkelingen.