Documentaire ‘Klassen’: gelijke kansen in het onderwijs?

“Een gelijke start bestaat niet, maar elke les biedt een nieuwe kans.”

Kijk mee vanaf 30 november op NPO1

Praat mee tijdens meet-ups op scholen

Doe mee met een programma op maat op jouw school

‘Klassen’ is een zevendelige documentaireserie over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs. Vanaf maandag 30 november 2020 is de serie te zien om 21:35 uur op NPO 1 en NPO Start.

Lukt het school om het verschil te maken? Dit is de vraag die centraal staat in de nieuwe documentaireserie Klassen. De makers strijken neer in Amsterdam-Noord, en richten hun pijlen op de kinderen van groep 8. Elf jaar zijn ze als het eindadvies voor de middelbare school valt dat de rest van hun leven zal beïnvloeden. Niet alle kinderen kunnen terugvallen op steun van hun ouders, sommigen staan er helemaal alleen voor. Gelukkig zijn er nog leraren die zich om hen bekommeren. Maar is dat genoeg? Is het diploma van onze kinderen gebaseerd op hun eigen kwaliteiten of speelt het opleidingsniveau van de ouders een doorslaggevende rol? Een gelijke start bestaat niet, maar elke les biedt een nieuwe kans.

Het bewogen schooljaar van 2019/2020

De serie begint in de zomer van 2019. We ontmoeten achtstegroepers in afwachting van hun eindadvies, en middelbare scholieren wiens kaarten al eerder geschud zijn. Lukt het hen om op te boksen tegen lage verwachtingen, of te leven met hoge? Waar het ene kind worstelt met een armoedige of onzekere thuissituatie, gaat het andere juist gebukt onder de drang om te presteren. Gelukkig zijn er volwassenen die voor het belang van de kinderen strijden: de zeer betrokken leraren, de mentor, de bestuurder en de wethouder.

Praat mee!

Bij de documentaireserie hoort ook een impactprogramma. Na de laatste aflevering gaan de documentairemakers naar scholen toe voor meet-ups om te praten over kansengelijkheid en het zoeken naar oplossingen. Lees meer over de meetups.

Doe mee!

Ook is er een programma op maat beschikbaar voor po- en vo-scholen waar Schoolinfo aan mee heeft gewerkt. Fragmenten uit de serie zijn het startpunt voor gesprek over het geven van gelijke kansen aan ieder kind. Waar loop je tegenaan als docent? Als IB’er, of als schoolleider? En wat zijn mogelijke oplossingen binnen de school? Zo gaat het hele schoolteam – van conciërge tot bestuurder – samen een dag lang aan de slag met het creëren van gelijke kansen op jullie eigen school. Lees meer over het programma op maat.

Vragen?

Heb jij vragen over de meet-ups of het programma, neem dan contact op met informatie@human.nl.

Beste relatie,

Vanaf 1 januari 2021 zijn de activiteiten van Schoolinfo gecontinueerd vanuit de VO-raad. In een bericht van de VO-raad, licht Paul Rosenmöller dit toe. Lees dit bericht hier.

Scholen hebben hard gewerkt aan het vernieuwen en verder ontwikkelen van hun onderwijs. Als Schoolinfo hebben we dat gefaciliteerd vanuit projecten, maar ook met individuele scholen en netwerken samen. Dat hebben we met heel veel plezier gedaan. Het heeft eraan bijgedragen dat onderwijs en innovatie hoog op de agenda van de sector is komen te staan.

We willen iedereen hartelijk danken voor het vertrouwen en de samenwerking in de afgelopen jaren.

Thea van den Idsert,
Namens het hele team van Schoolinfo

Werkboek innovatief leren – vijf lessen van Schoolinfo

Schoolinfo heeft nog één keer gedaan waar ze goed in waren: kennis delen, anderen helpen om te innoveren, en ondersteunen in vooruitgang. In dit werkboek vind je dan ook de belangrijkste lessen van Schoolinfo om te (leren) innoveren. Hopelijk inspireren ze je en geven ze jou dat duwtje in de rug om de volgende stap te zetten.

Voortzetting activiteiten Schoolinfo

Een groot deel van de activiteiten van Schoolinfo wordt voortgezet in het programma Voortgezet Leren en binnen andere projecten van de VO-raad. Bekijk de websites voor praktijkvoorbeelden van andere scholen, inspiratie en tips over onderwijs- en schoolontwikkelingen.