Een pop-upmuseum door jouw leerlingen

Jouw leerlingen die zelf een pop-up-museum openen; tijdens de Nationale Museumweek kan het! Meld je aan en misschien opent jullie museum tussen 13 en 26 april 2020 zijn deuren.

Hoe werkt het?

Jouw school wordt gekoppeld aan een museum in de buurt. Je kunt natuurlijk je voorkeur aan ons doorgeven. De leerlingen richten samen met de deskundigen van het museum het pop-upmuseum in op jouw school. Hiervoor kunnen ze de collectie gebruiken, maar in overleg kunnen leerlingen ook een eigen invulling aan het pop-upmuseum geven. Van 13 tot en met 26 april is het pop-upmuseum open en leiden ze bezoekers rond. Deze bezoekers hebben de leerlingen zelf geworven tijdens de voorbereiding. Want ook dat hoort erbij als je een eigen museum hebt.

Wat een ervaring

Het pop-upmuseum is een ervaring die niet alleen de actieve leerlingen verrijkt, maar ook de andere scholieren, hun ouders en de stad(swijk). Aan de andere kant ervaart een museum hoe het is om door de ogen van jongeren naar de eigen collectie te kijken.

Koppelen aan je les of examen

Je kan het pop-upmuseum koppelen aan je lesprogramma of aan de voorbereiding op het centraal examen. Leerlingen van het Valuascollege lieten bijvoorbeeld met kunst het verschil zien tussen beginnende en gevestigde kunstenaars. Ze gebruikten hiervoor kunst met als inspiratie of uitgangspunt water; het thema van hun examen Tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving.

Het thema van de tentoonstelling

Samen met de Museumvereniging bepaal je het thema van jullie pop-upmuseum. Volgend jaar vieren we in Nederland 75 jaar vrijheid. Daarom is vrijheid volgend jaar het thema van de Nationale Museumweek. Het zou leuk zijn als jullie dit thema gebruiken voor de tentoonstelling.

Aanmelden

Meld jouw school vóór 1 oktober aan. Je krijgt uiterlijk 1 november te horen of je kunt meedoen. Bij je aanmelding kan je aangeven met welk museum in jullie regio je graag samenwerkt. We doen ons best je aan dit museum te koppelen.

Vragen?

Heb je vragen over de aanmelding? Neem dan contact op met Schoolinfo via info@schoolinfo.nl of 030-232 4890. Schoolinfo organiseert namens de Museumvereniging de aanmeldingen.