Podcast: nablijven met … Dominique Sluijsmans

In aflevering 5 blijven we na met toetsexpert Dominique Sluijsmans en praten we met haar over formatieve toetsing en afstandsonderwijs.

Dit keer blijven we na met Dominique Sluijsmansonderwijskundige en gespecialiseerd in toetsing en beoordeling. Dominique vraagt al jaren aandacht voor toetsing als gereedschap om te leren. Ze deed dat onder andere met haar boek Toetsrevolutie (met mede-auteur René Kneyber). Ze schreef ook mee aan Wijze Lessen, uitgeroepen tot onderwijsboek van het jaar (beide boeken zijn gratis via de link als pdf te downloaden).

Er komt steeds meer aandacht voor formatieve toetsing in ons onderwijs. Dat is voor een groot deel aan Dominique te danken. Is formatieve toetsing iets waar we in deze tijd van afstandsonderwijs wat aan hebben? En wanneer valt iets nu precies onder de noemer ‘formatief’? Die vragen en meer beantwoorden we in deze aflevering: Nablijven met … Dominique Sluijsmans. 

Je kunt de podcast  hier  beluisteren of via de bekende kanalen:  

Meer podcasts 

‘Nablijven met …’ is een maandelijkse podcast met inspirerende gasten uit het onderwijs over onderwijsinnovatie. Ga naar alle  podcasts van Ruimte voor Leren.

Shownotes
Harry Fletcher Wood – Responsive Teaching 
Dylan Wiliam – Formative Assessment
Craig Barton – Maths
Toetsrevolutie
Wijze Lessen 12 bouwstenen voor effectieve didactiek
Daisy Christodoulou – Making Good Progress
Dominique Sluijsmans

Deel dit artikel:

Beste relatie,

Vanaf 1 januari 2021 zijn de activiteiten van Schoolinfo gecontinueerd vanuit de VO-raad. In een bericht van de VO-raad, licht Paul Rosenmöller dit toe. Lees dit bericht hier.

Scholen hebben hard gewerkt aan het vernieuwen en verder ontwikkelen van hun onderwijs. Als Schoolinfo hebben we dat gefaciliteerd vanuit projecten, maar ook met individuele scholen en netwerken samen. Dat hebben we met heel veel plezier gedaan. Het heeft eraan bijgedragen dat onderwijs en innovatie hoog op de agenda van de sector is komen te staan.

We willen iedereen hartelijk danken voor het vertrouwen en de samenwerking in de afgelopen jaren.

Thea van den Idsert,
Namens het hele team van Schoolinfo

Werkboek innovatief leren – vijf lessen van Schoolinfo

Schoolinfo heeft nog één keer gedaan waar ze goed in waren: kennis delen, anderen helpen om te innoveren, en ondersteunen in vooruitgang. In dit werkboek vind je dan ook de belangrijkste lessen van Schoolinfo om te (leren) innoveren. Hopelijk inspireren ze je en geven ze jou dat duwtje in de rug om de volgende stap te zetten.

Voortzetting activiteiten Schoolinfo

Een groot deel van de activiteiten van Schoolinfo wordt voortgezet in het programma Voortgezet Leren en binnen andere projecten van de VO-raad. Bekijk de websites voor praktijkvoorbeelden van andere scholen, inspiratie en tips over onderwijs- en schoolontwikkelingen.