Podcast: nablijven met … Tim Surma

Dit is de eerste aflevering van de podcast ‘Nablijven met …’ In deze podcast een interview met Tim Surma, voormalig vo-docent en nu onderzoeker bij de Thomas Moore hogeschool in Mechelen. Tim doet onderzoek naar effectieve didactiek.

“Om iets te leren moet je eerst vergeten”

Samen met een aantal andere wetenschappers schreef Tim het recent verschenen boek ‘Wijze lessen’, over effectieve didactiek. Dit boek geeft duidelijke uitleg over wat onderzoek zegt over wat effectieve didactiek is, maar staat bovenal vol met concrete tips voor docenten. Waarom moest dit boek er komen? Wat zijn de belangrijkste tips uit dit boek voor een docent? En waarom is het volgens Tim zo belangrijk dat leerlingen ook vergeten? Presentator Erik Ex vroeg het hem in deze eerste podcastaflevering van ‘Nablijven met …’

Je kunt de podcast hier beluisteren of via de bekende kanalen:

Het boek ‘Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek’ is gratis online beschikbaar op www.wijzelessen.nu.

Elke maand

‘Nablijven met …’ is een maandelijkse podcast met inspirerende gasten uit het onderwijs over onderwijsinnovatie. De podcast wordt geproduceerd door Schoolinfo, in het kader van Voortgezet Leren. Ga naar alle podcasts van Voortgezet Leren.

Deel dit artikel:

Beste relatie,

Vanaf 1 januari 2021 zijn de activiteiten van Schoolinfo gecontinueerd vanuit de VO-raad. In een bericht van de VO-raad, licht Paul Rosenmöller dit toe. Lees dit bericht hier.

Scholen hebben hard gewerkt aan het vernieuwen en verder ontwikkelen van hun onderwijs. Als Schoolinfo hebben we dat gefaciliteerd vanuit projecten, maar ook met individuele scholen en netwerken samen. Dat hebben we met heel veel plezier gedaan. Het heeft eraan bijgedragen dat onderwijs en innovatie hoog op de agenda van de sector is komen te staan.

We willen iedereen hartelijk danken voor het vertrouwen en de samenwerking in de afgelopen jaren.

Thea van den Idsert,
Namens het hele team van Schoolinfo

Werkboek innovatief leren – vijf lessen van Schoolinfo

Schoolinfo heeft nog één keer gedaan waar ze goed in waren: kennis delen, anderen helpen om te innoveren, en ondersteunen in vooruitgang. In dit werkboek vind je dan ook de belangrijkste lessen van Schoolinfo om te (leren) innoveren. Hopelijk inspireren ze je en geven ze jou dat duwtje in de rug om de volgende stap te zetten.

Voortzetting activiteiten Schoolinfo

Een groot deel van de activiteiten van Schoolinfo wordt voortgezet in het programma Voortgezet Leren en binnen andere projecten van de VO-raad. Bekijk de websites voor praktijkvoorbeelden van andere scholen, inspiratie en tips over onderwijs- en schoolontwikkelingen.