Zet leerlingen aan het stuur op een studiedag

“In de ideale school word je als individu gezien.”

“Leerlingen hebben veel zinnigs te zeggen.” Dat ervaarden leraren, teamleiders en schoolleiders van het netwerk van PLEION-scholen op de workshopdag die Schoolinfo met hen organiseerde. Het programma werd samen met leerlingen bedacht. En ook op de dag zelf stonden leerlingen aan het stuur. Dat leverde de 176 deelnemers van 15 PLEION-scholen veel waardevolle inzichten én werkvormen op.

Onder andere in leerlingarena’s vroegen leraren, teamleiders en schoolleiders zo’n 15 leerlingen het hemd van het lijf. “Wat motiveert je?’, ‘Wat vind je het leukst of belangrijkst op school?’ en ‘Welke onderdelen uit het onderwijs dat je nu volgt vind je succesvol?’ wilden ze van de leerlingen weten. Eén voor één namen ze plaats in een kring (arena) van leerlingen. Een voorwaarde: je mag alleen luisteren, en dus niet in discussie gaan. Een ervaren gespreksleider vraagt door wanneer nodig. Op die manier ontstond er voor leerlingen een veilige plek om hun mening te geven. Die mening gebruiken de deelnemers om het onderwijs op school beter af te stemmen op de ervaringen en behoeften van leerlingen.

“De ideale school begint later op de dag. Dan kan ik me beter concentreren.”

De ideale school

Keuzevrijheid bleek voor de leerlingen op veel vragen hét antwoord: “Bijvoorbeeld dat je zelf mag kiezen naar welke instructielessen je gaat en wanneer je klaar bent voor een toets.” De ideale school begint volgens de leerlingen ook later op de dag. “Dan kan ik me beter concentreren.” Daarnaast bleken ze behoefte te hebben aan maatwerk. “Dat je begeleid wordt om zo goed mogelijk keuzes te maken”. Een andere leerling: “In de ideale school word je als individu gezien.”

Workshops met en door leerlingen

En gezien werden de leerlingen tijdens de PLEION-dag. Het dagvoorzitterschap was in handen van leerlingen Isaurah en Anouk, die door Schoolinfo werden klaargestoomd voor deze belangrijke rol. Leerling Jens wist de aanwezigen te raken met een inspirerende keynote en leerling Freek voerde een toneelstuk op, dat hij eerder samen met twee medeleerlingen bedacht. En in een speciaal voor deze dag gemaakte video vertelden leerlingen hoe zij eigenaarschap ervaren op hun school. “Bij alle workshops was er echte samenwerking tussen leerlingen en leraren!”, vertelt een van de deelnemende leraren. Dit idee ontstond naar aanleiding van de workshopdag die Schoolinfo ook in 2018 met PLEION organiseerde. De workshops waarin leraren en leerlingen samen aan de slag gingen werden toen het best beoordeeld.

“Ik ga vaker luisteren naar de ideeën van leerlingen op mijn eigen school”

Canvasborden en parels

Voor leraren, teamleiders en schoolleiders was er veel ruimte om onderling kennis en ideeën uit te wisselen. Ze namen deel aan workshops over formatief evalueren, deelden ervaringen over studielabs, leerhuizen en domeinen en leerden hoe je komt tot een gezamenlijk lesontwerp. Op canvasborden verzamelden leerlingen en collega’s van dezelfde school tijdens de dag hun inzichten en wensen. Verschillende scholen deelden hun ‘parels’: lessen en projecten waar ze trots op zijn, met het doel anderen te inspireren met soortgelijke projecten aan de slag te gaan.

Wil jij ook leren van én met leerlingen?

“Ik ga vaker leerlingen betrekken als we plannen maken op mijn eigen school”, besluit een schoolleider ter plekke. Door de PLEION-dag weet hij hoe hij dat voor elkaar kan krijgen. “De leerlingarena is een mooie gespreksvorm; deze wil ik zeker gebruiken.” Wil jij ook met leerlingen in gesprek over het onderwijs op school? Lees meer over de leerlingarena.

Deel dit artikel:

Beste relatie,

Vanaf 1 januari 2021 zijn de activiteiten van Schoolinfo gecontinueerd vanuit de VO-raad. In een bericht van de VO-raad, licht Paul Rosenmöller dit toe. Lees dit bericht hier.

Scholen hebben hard gewerkt aan het vernieuwen en verder ontwikkelen van hun onderwijs. Als Schoolinfo hebben we dat gefaciliteerd vanuit projecten, maar ook met individuele scholen en netwerken samen. Dat hebben we met heel veel plezier gedaan. Het heeft eraan bijgedragen dat onderwijs en innovatie hoog op de agenda van de sector is komen te staan.

We willen iedereen hartelijk danken voor het vertrouwen en de samenwerking in de afgelopen jaren.

Thea van den Idsert,
Namens het hele team van Schoolinfo

Werkboek innovatief leren – vijf lessen van Schoolinfo

Schoolinfo heeft nog één keer gedaan waar ze goed in waren: kennis delen, anderen helpen om te innoveren, en ondersteunen in vooruitgang. In dit werkboek vind je dan ook de belangrijkste lessen van Schoolinfo om te (leren) innoveren. Hopelijk inspireren ze je en geven ze jou dat duwtje in de rug om de volgende stap te zetten.

Voortzetting activiteiten Schoolinfo

Een groot deel van de activiteiten van Schoolinfo wordt voortgezet in het programma Voortgezet Leren en binnen andere projecten van de VO-raad. Bekijk de websites voor praktijkvoorbeelden van andere scholen, inspiratie en tips over onderwijs- en schoolontwikkelingen.