In een brede heterogene onderbouw zitten leerlingen uit drie niveaus in (ten minste) de eerste twee brugjaren bij elkaar. Wat is het nut en de noodzaak van een brede heterogene brugperiode? En hoe organiseer je het in je school? Krijg antwoord op deze vragen en dilemma’s tijdens de inspiratiebijeenkomst Brede heterogene onderbouw op donderdag 16 januari. De bijeenkomst is voor leraren, teamleiders, schoolleiders en bestuurders. Meld je aan.
Het programma
- 12.30 – 13.00 uur: Inloop
- 13.00 – 14.00 uur: Opening en keynote Jelle Jolles
- 14.00 – 14.15 uur: Wissel 1
- 14.15 – 14.45 uur: Sessieronde 1
- 14.45 – 15.00 uur: Wissel 2
- 15.00 – 15.30 uur: Sessieronde 2
- 15.30 – 16.00 uur: Afsluiting
- 16.00 uur: Napraten met een borrel
De bijeenkomst start met een keynote van Jelle Jolles, hoogleraar Neuropsychologie en auteur van het boek ‘Het Tienerbrein’. Vervolgens volg je sessies om kennis en inspiratie op te doen en handvatten te krijgen om een (volgende) stap te zetten in het vormgeven van een brede heterogene brugperiode op jouw school.
Keynote
Door: prof. dr. Jelle Jolles (hoogleraar Neuropsychologie, leidt het centrum Brein en Leren en auteur van het boek ‘Het Tienerbrein’)
Het onderwijs is al jaren gewend om op eenzelfde manier lesstof aan te bieden, resultaten te meten en schooladviezen te geven. Maar wordt hierbij eigenlijk rekening gehouden met de ontwikkeling van het individuele kind? Hersenrijping volgt bij iedereen min of meer hetzelfde patroon, maar dat neemt niet weg dat er grote individuele verschillen zijn. Ook een traaggroeiende boom kan de hoogste worden. Sommige breinen nemen een vliegende start en stagneren later, andere breinen kabbelen in rustig tempo door, en voor weer andere breinen geldt dat ze traag op gang komen en later een sprintje trekken. Tijdens deze keynote zoomt Jelle Jolles in op de cognitieve ontwikkeling van kinderen en hoe je daar het onderwijs het best op kunt inrichten.
Verschillende sessies
‘DIFFERENTIËREN KUN JE LEREN’
In deze sessie ga je op zoek een balans tussen gepersonaliseerd onderwijs en allemaal hetzelfde leren op één niveau. Er wordt een voorbeeld gegeven van onderwijs op basis van leerdoelen – in plaats van vroeg selecteren en determineren.
‘ANDERS ORGANISEREN BINNEN DE SCHOOL’
Moet alles anders? Weg met de klas? Of niet? In deze sessie wordt er besproken hoe je een brede heterogene onderbouw kan organiseren in jouw school. Spring High licht in deze sessie een praktijkvoorbeeld toe.
‘WORDT MIJN VWO-KIND DOMMER IN DE HETEROGENE ONDERBOUW’
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de toptalenten met vwo-advies zich cognitief minder sterk ontwikkelen wanneer zij dat in een heterogene klas doen. Hoe kun je dit voorkomen? In deze sessie onderzoeken we wat dit betekent voor vwo’ers en hoe de scholen OSB en Spinoza21 hiermee omgaan.
‘EEN DAG IN DE BREDE ONDERBOUW’
In deze sessie laten we praktijkvoorbeelden zien van de brede brugklassen op Openbare Scholengemeenschap Bijlmer (OSB) (twee jaar onderbouw met vmbo bk t/m vwo) en Spinoza21 (drie jaar onderbouw vmbo-t t/m vwo). We onderzoeken welke elementen voor jouw school bruikbaar zijn.
De opbrengsten
Na deze inspiratiebijeenkomst heb je inzicht in de voordelen van een brede heterogene onderbouw, maar ook inzicht in de ontwikkelpunten. Je krijgt handvatten om een (volgende) stap te zetten in het vormgeven van een brede heterogene brugperiode op jouw school.
De kosten
Deelname is kosteloos.
Aanmelden
Bekijk welke sessies je aanspreken en meld je aan voor de inspiratiebijeenkomst Brede Heterogene Onderbouw.
Vragen?
Heb je vragen over de inspiratiebijeenkomst Brede heterogene onderbouw? Stuur dan een e-mail naar info@voortgezetleren.nl of bel 030-232 48 80.