Op donderdag 3 oktober is de werkconferentie Leerling eigenaar leerproces in Groningen. Deze werkconferentie is speciaal voor leraren en teamleiders in het voorgezet onderwijs. Aan het eind van de werkconferentie heb je praktische handvatten waarmee je leerlingen meer eigenaar kunt maken van hun leerproces. Meld je aan.
Het programma
Het programma start om 13.30 uur en rond 18.00 uur sluiten we af met een maaltijd. De middag bestaat uit twee workshoprondes en je volgt verschillende inspiratiesessies. Je krijgt hierin antwoord op de volgende vragen:
- Hoe geef je leerlingen effectieve feedback?
- Hoe kun je leerlingen meer keuzes bieden in jouw lessen?
- En hoe neem je collega’s mee in een verandering?
De tips uit de workshops kan je de volgende dag al toepassen in jouw lespraktijk. Ook is er genoeg tijd om kennis en ervaring uit te wisselen met andere leraren, teamleiders en experts.
Omschrijving workshops
1. ‘Rugdekking’: Vertrouwen en feedback – Valentina Devid-Derkse
Hoe kan het geven van vertrouwen aan leerlingen hun eigenaarschap vergroten? Wat versta ik als docent eigenlijk onder eigenaarschap? Tijdens deze workshop ga je oefenen met het geven van effectieve feedback aan leerlingen. Door middel van omdenken gaan we de drempels die jij ervaart bij het geven van vertrouwen en verantwoordelijkheid aan leerlingen verlagen. Na deze workshop heb je handvatten gekregen om feedback aan leerlingen te geven, waardoor jouw leerlingen meer vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid ervaren.
2. Ruimte geven werkt: keuzevrijheid en autonomie – Sandra Elzing
Leerlingen hebben ruimte nodig om verantwoordelijkheid te voelen en te kunnen nemen. Keuzemogelijkheden bieden is daarbij van groot belang tijdens de les. In deze workshop krijg je tien voorbeelden hoe je keuzemogelijkheden in jouw les kunt vormgeven. Aan de hand van een checklist krijg je de mogelijkheid om met één van de voorbeelden aan de slag te gaan en de les van morgen voor te bereiden.
3. Richting: hoe leer ik leerlingen leren? – Wessel Peeters
Leerlingen gebruiken vaak technieken als het markeren van teksten of herlezen van teksten om te leren, terwijl die niet effectief zijn. Wat werkt dan wel? En op welke manier kun je er als docent voor zorgen dat leerlingen leren leren, zodat zij meer eigenaar kunnen zijn van hun leerproces? In deze workshop leer je over effectieve leerstrategieën en mythes op het gebied van leren. Vervolgens ga je deze inzichten vertalen naar de eigen praktijk, zodat je leerlingen goed kan leren leren.
4. Veranderaanpak binnen de school – Jannet Maréchal
In deze workshop, gericht op team- en projectleiders, krijg je handvatten die kunnen helpen om ontwikkeling op jouw school in gang te zetten. Met de routekaart veranderaanpak bespreken én oefenen we wat leraren motiveert om in beweging te komen en welke interventies hierbij zinvol zijn. Nadat je bepaalt waar jouw school zich op de routekaart bevindt, gaan we aan de slag met de rol die jij vanuit je leidinggevende positie kunt vervullen bij het in ‘in beweging zetten van de verandering’.
Opbrengsten
Na de workshops heb je een beter beeld wat eigenaarschap is en hoe je jouw leerlingen meer eigenaar kunt maken van hun leerproces.
Materiaal
Na de werkconferentie krijg je de presentaties en opdrachten toegestuurd die zijn gebruikt.
Kosten
De deelnemersbijdrage is € 40,-. Dit bedrag is exclusief administratiekosten.
Tip: zet hiervoor je persoonlijk bijscholingsbudget in.
Aanmelden
Je kunt je hier aanmelden voor de werkconferentie.
Vragen?
Heb je vragen over de werkconferentie Leerling eigenaar leerproces? Stuur dan een e-mail naar info@voortgezetleren.nl of bel 030-23 24 880.
Ervaring van deelnemers
‘Ik zou willen dat al mijn collega’s deze workshops volgen, zodat iedereen weer bewustwording krijgt over hoe we het beste les kunnen geven. Het begint weer helemaal te kriebelen om aan de slag te gaan!’