Zo organiseer je een workshopdag voor en door docenten

Benieuwd hoe een workshopdag eruit kan zien voor jouw school of scholengroep? Ook dit jaar organiseerde Schoolinfo de iScholenDag, het jaarlijkse evenement voor docenten en schoolleiders van de iScholenGroep. Lees hoe dit eruit zag.

In praktische workshops gingen deelnemers aan de slag met digitale didactiek en het thema van de dag, ‘leren in media’. Een greep uit de workshops: effectief gebruik van digitale middelen in de les, mediawijsheid als vak op school en proeverijen van allerlei digitale tools. Kenmerkend voor de werkwijze van Schoolinfo: bijna alle workshops werden gegeven door docenten uit de iScholenGroep zelf.

Uitwisseling

Tijdens de schoolleidersworkshop gingen schoolleiders uit de iScholenGroep met elkaar in gesprek over de uitdagingen die je tegenkomt als je aan de slag wilt met digitale didactiek. Hoe regel je bijvoorbeeld een device voor leerlingen als ouders dit niet kunnen betalen? Hoe zorg je voor een visie die draagvlak heeft en tegelijkertijd sturing en ruimte geeft? Hoe zorg je dat docenten (blijven) werken aan hun digitale vaardigheden?

Praktijkvoorbeelden

De aanwezige schoolleiders stelden uitdagingen aan de orde, maar deelden ook hun praktijkvoorbeelden op deze thema’s:

Steven Pont: relatie tussen docent en leerling

Waar in de workshops op de iScholenDag 2018 digitale didactiek centraal stond, richtte keynote spreker Steven Pont zich op de relatie tussen de docent en de leerling. Aan de hand van herkenbare voorbeelden liet hij zien hoe de relatie tussen twee individuen bepaalt op welke wijze interacties verwerkt worden in de hersenen. Een reactie van een deelnemer: “Fijn om met beide benen op de grond gezet te worden. Je kunt goede didactische middelen inzetten, maar zonder pedagogische kwaliteiten kom je er niet.”

Bekijk een impressie van de iScholenDag 2017

Lees meer over onze diensten

Deel dit artikel:

Beste relatie,

Vanaf 1 januari 2021 zijn de activiteiten van Schoolinfo gecontinueerd vanuit de VO-raad. In een bericht van de VO-raad, licht Paul Rosenmöller dit toe. Lees dit bericht hier.

Scholen hebben hard gewerkt aan het vernieuwen en verder ontwikkelen van hun onderwijs. Als Schoolinfo hebben we dat gefaciliteerd vanuit projecten, maar ook met individuele scholen en netwerken samen. Dat hebben we met heel veel plezier gedaan. Het heeft eraan bijgedragen dat onderwijs en innovatie hoog op de agenda van de sector is komen te staan.

We willen iedereen hartelijk danken voor het vertrouwen en de samenwerking in de afgelopen jaren.

Thea van den Idsert,
Namens het hele team van Schoolinfo

Werkboek innovatief leren – vijf lessen van Schoolinfo

Schoolinfo heeft nog één keer gedaan waar ze goed in waren: kennis delen, anderen helpen om te innoveren, en ondersteunen in vooruitgang. In dit werkboek vind je dan ook de belangrijkste lessen van Schoolinfo om te (leren) innoveren. Hopelijk inspireren ze je en geven ze jou dat duwtje in de rug om de volgende stap te zetten.

Voortzetting activiteiten Schoolinfo

Een groot deel van de activiteiten van Schoolinfo wordt voortgezet in het programma Voortgezet Leren en binnen andere projecten van de VO-raad. Bekijk de websites voor praktijkvoorbeelden van andere scholen, inspiratie en tips over onderwijs- en schoolontwikkelingen.