Zo organiseer je een workshopdag voor en door docenten

Benieuwd hoe een workshopdag eruit kan zien voor jouw school of scholengroep? Ook dit jaar organiseerde Schoolinfo de iScholenDag, het jaarlijkse evenement voor docenten en schoolleiders van de iScholenGroep. Lees hoe dit eruit zag.

In praktische workshops gingen deelnemers aan de slag met digitale didactiek en het thema van de dag, ‘leren in media’. Een greep uit de workshops: effectief gebruik van digitale middelen in de les, mediawijsheid als vak op school en proeverijen van allerlei digitale tools. Kenmerkend voor de werkwijze van Schoolinfo: bijna alle workshops werden gegeven door docenten uit de iScholenGroep zelf.

Uitwisseling

Tijdens de schoolleidersworkshop gingen schoolleiders uit de iScholenGroep met elkaar in gesprek over de uitdagingen die je tegenkomt als je aan de slag wilt met digitale didactiek. Hoe regel je bijvoorbeeld een device voor leerlingen als ouders dit niet kunnen betalen? Hoe zorg je voor een visie die draagvlak heeft en tegelijkertijd sturing en ruimte geeft? Hoe zorg je dat docenten (blijven) werken aan hun digitale vaardigheden?

Praktijkvoorbeelden

De aanwezige schoolleiders stelden uitdagingen aan de orde, maar deelden ook hun praktijkvoorbeelden op deze thema’s:

Steven Pont: relatie tussen docent en leerling

Waar in de workshops op de iScholenDag 2018 digitale didactiek centraal stond, richtte keynote spreker Steven Pont zich op de relatie tussen de docent en de leerling. Aan de hand van herkenbare voorbeelden liet hij zien hoe de relatie tussen twee individuen bepaalt op welke wijze interacties verwerkt worden in de hersenen. Een reactie van een deelnemer: “Fijn om met beide benen op de grond gezet te worden. Je kunt goede didactische middelen inzetten, maar zonder pedagogische kwaliteiten kom je er niet.”

Bekijk een impressie van de iScholenDag 2017

Lees meer over onze diensten

Deel dit artikel: