Welke vaardigheden hebben leerlingen nodig om eigenaar van hun leerproces te zijn? Welke rol speelt de docent? En hoe ziet dat er in de praktijk uit? Bekijk het whitepaper met bevindingen, praktijkervaringen en de theorie achter zelfsturend leren.
Het boekje ‘Hoe deel ik mijn kennis met collega’s?’ biedt verschillende werkvormen waarmee je op een laagdrempelige wijze kennis kunt overdragen of kennisdelen kunt stimuleren.
Wil jij met persoonlijke leerplannen aan de slag waarin de leerdoelen voor leerlingen staan beschreven? Bekijk dan de drie mogelijke stappenplannen.
Raakvlakken tussen eindtermen bieden kansen voor vakoverstijgend projectonderwijs, óók in examenklassen. Het spel CONNECT is hiervoor een inspirerende methode.
Wil jij dat leerlingen, leraren en andere betrokkenen in jouw school zinvol projectonderwijs ervaren? Maak dan gebruik van de poster over de verschillende aspecten van projectonderwijs.
Wil je je leerlingen meer keuzemogelijkheden bieden binnen het regulier onderwijs? Heb je de mogelijkheid om het standaard lesrooster aan te passen? Bekijk de poster met drie flexibele varianten.
Hoe ga jij om met feedback aan je leerlingen of van je collega’s en wat zijn hierin jouw uitdagingen? Gebruik hiervoor een feedbackwijzer, inclusief test.
De voortgangssheet is een tool om het gesprek binnen je school over de voortgang van je ontwikkeling aan te gaan. Met het invullen van de diverse indicatoren kun je zien hoe de ontwikkeling ervoor staat, of de gewenste resultaten worden behaald en waar nog actie nodig is.
Wil jij een duurzame verandering tot stand brengen en ook andere collega’s in het onderwijs begeleiden in hun veranderaanpak? Ga dan aan de slag met veranderkracht.
Hoe kom je tegemoet aan de wens om te leren in de praktijk en hoe organiseer je dit? Bekijk het stappenplan waarmee je als docent eenvoudig aan de slag kunt.
Hoe klein of groot een verandering ook is, veranderen is een proces. Deze routekaart veranderaanpak geeft inzicht in de fases en pijlers van veranderingen die scholen doormaken.
Het bordspel ‘We Own The School’ is een werkvorm om samen met leerlingen, leraren en schoolleiders een gesprek over eigenaarschap te voeren. Lees wat het spel inhoudt en hoe je het op jouw eigen school kunt spelen.
Elke school maakt ontwikkelingen door. Het spel ‘School in Beweging’ geeft inzicht en helpt om ontwikkelingsprocessen op jouw eigen school beter te begrijpen.
Docenten uit de innovatiewerkgroepen van Leerling 2020 deden ervaring op met de methodiek design thinking. Wat vonden ze ervan? Lees hoe de methode ook de weg naar het klaslokaal heeft gevonden.